Értékesíteni néha fáj…

2024.05.02
  • Érezted már úgy, hogy nem is akarsz elmenni tárgyalni, mert félsz, hogy sarokba szorítanak, letolják az áraidat?
  • Érezted már úgy, hogy inkább nem is mész el tárgyalni, hanem elküldöd az e-mailes megkeresésre az ajánlatodat?
  • Érezted már úgy, hogy az ajánlatadás után nem mered felhívni az ügyféljelöltet, mert félsz, hogy nemet mond?
  • Érezted már úgy, hogy tudod, hogy jó lenne megtartani a prezentációt, de félsz kiállni emberek elé?
  • Érezted már úgy, hogy francba az egésszel, mért nem csak a szakmámmal kell foglalkoznom?

Értékesíteni néha fáj. Értékesíteni sokszor fáj. Értékesíteni, megmutatni a világnak, hogy mit tudsz, félelmetes tud lenni annak, aki nem szokott hozzá. Pedig lehetsz te a legjobb könyvelő, mérnök, informatikus, építész, épületgépész, vegyész, coach, közgazdász, szobafestő, gyógytornász, edző stb. – értékesítés nélkül nem leszel sikeres vállalkozó.

Persze ott van az a másik út. Az alkalmazotti lét. Ha alkalmazottként gyakorlod a szakmádat. Azzal sincs baj. Vannak szakmák, ami olyan felkészültséget, folyamatos tanulást, gyakorlást igényelnek, ahol a szakma csúcsára alkalmazottként biztosabban el lehet jutni. Pedig akkor is értékesíteni kell a tudásodat – csak akkor más megcsinálja a cégben helyetted ezt a feladatot. A főnököd, az értékesítő kollégád.

De te valamiért mégiscsak vállalkozó lettél. A szabadságért, a kiteljesedésért, az önállóságért, a pénzért – vagy valami másért. Így az értékesítés hopp, egyszer csak belekerült a tevékenységeid közé. Nem tudod kikerülni. Meg kell tanulni. Meg kell csinálni.

De mi van akkor, ha alkalmazottként értékesítesz? Tudom milyen, sokáig csináltam. Tudjátok, a klinkertéglák… Ha jól csinálod, akkor te lehetsz a legfontosabb tényező a céged életében. Rajtad múlik a növekedés. Te tudod biztosítani a bevételt. Ha jól csinálod, elismernek. Ha jól csinálod, piszok sokat kereshetsz. Válogathatsz az állásajánlatok között.

Akár alkalmazottként, akár vállalkozóként értékesítesz, két dolog szükséges hozzá: 

  1. Az értékesítési szakma ismerete. Leadgenerálás, az értékesítés alaplépései, kérdezéstechnika, bizalomépítés, tárgyalástechnika, kifogáskezelés, zárás. A szakértői státuszod felépítése az online világban, előadásokon. Válasz arra a kérdésre, hogy miért téged válasszon az ügyféljelölt. Erről könyvek, tanácsadások, előadások, tréningek tucatja szól – többek között nálunk is.
  2. A hozzáállásod. Az értékesítői attitűd. Na, nem a tukmálás, hanem az ügyféligény kielégítése. Az, hogy légy büszke a szakmád mellett arra is, hogy vállalkozó ÉS értékesítő vagy. Az, hogy átérezd az értékesítés fontosságát. Keresd azok társaságát, akik egy cipőben járnak veled – azaz vállalkozóként értékesítenek.

Én ez utóbbiban (is) segítek neked. Például a Sales Dopping Club tagsággal.

Mert mi történik, ha Sales Dopping Club tag vagy? Akkor az előbbi mondatok lassan átalakulnak. Hogyan?

Értékesíteni néha jó. Értékesíteni sokszor jó. Értékesíteni, megmutatni a világnak, hogy mit tudsz, élvezetes tud lenni annak, aki rendszeresen csinálja. Így, ha te vagy a legjobb könyvelő, mérnök, informatikus, építész, épületgépész, vegyész, coach, közgazdász, szobafestő, gyógytornász, edző stb. – tudatos értékesítéssel sikeres vállalkozó leszel.

Ráadásul, ha megtanulsz értékesíteni, az életed más területein is sikeres lehetsz. Több mindent elérhetsz. Javul a kommunikációd. Hatásosabb lesz a fellépésed. Hatni fogsz emberekre. Hatni fogysz a párodra, gyermekedre. Rájössz, hogy hogyan vegyél rá egy kamaszt, hogy kitakarítsa a szobáját, hogyan vedd rá a párodat, hogy kivigye a szemetet. Nem fogsz félni új szituációktól – tudatos értékesítéssel sikeres ember leszel.

Legyünk büszkék arra, hogy értékesítünk. Mert az értékesítéssel értéket teremtünk. Megoldjuk valakinek a problémáját, kielégítjük az igényét. Ha jól csináljuk, jobbá tesszük az életét. Igen, még a cégek, azaz az benne dolgozók életét is, ha B2B értékesítést végzünk. Pedig a szüleink nem biztos, hogy értékesítői karriert álmodtak meg a gyermeküknek, mi mégis ennek a szakmának a csúcsára is felérhetünk - az eredeti szakmánk mellett.

Ez egy részlet a Ne tukmálj! Értékesíts! című könyvem 2. bővített kiadásából – amit rövidesen meg is vásárolhattok. 

Figyeld az oldalunkat, és várunk szeretettel a Sales Dopping Clubban!

Baráti üdvözlettel:

Vittinger László - kapcsolatépítész, sales mentor
+36704276900

Ui.:
Apropó, digitális névjegyed van már? 

Könyveim