A gyökérség újabb szintje

2022.07.09

Amikor valaki "rosszfej" - azaz gyökér. A gyökérség új szintje. Először csak simán azt akartam írni, hogy rosszfej, de rájöttem, hogy ez a hozzáállás nem érdemli meg, hogy finomkodjak. Igen, most a gyökér hozzáállásról lesz szó, egyébként egy vállalkozó az illető.

Egy rendezvényen keveredtem beszélgetésbe az egyik résztvevővel. Bemutatkoztunk, amikor megtudta, hogy tanácsadó vagyok, már befeszült, kicsit pökhendi lett. Vajon a rossz tapasztalat vagy az egó miatt feszült be? Ezt akkor még nem tudtam eldönteni. Természetesen eszem ágában sem volt eladni magam, éppen az ő tevékenységére akartam terelni a szót, amikor elkezdett faggatni a szolgáltatásaimról. Azt mondta, hogy "ránézhetnék" az értékesítésére. De még nem tudja, hogy én leszek-e, akivel dolgozna, mert nem tud rólam semmit.

Kérdeztem tőle, hogy átküldhetem-e a honlapom azon részét, ahol a szolgáltatásaimat, illetve az ügyfélvéleményeket találja, valamint egy időpontjavaslatot egy kávéra. Nyilván nem akartam a rendezvény szünetében végigvinni a folyamatot, nem azért mentünk oda. Majd a kávé mellett megbeszéljük, hogy milyen kihívást lát az értékesítésével kapcsolatban.

  • Rendben találkozzunk, de eszem ágában sincs megnézni a honlapját. Mit gondol, majd kattintásommal ingyen bárkinek növelem a látogatottságát??? Ha én fizetek a látógatószerzésért, marketingért, fizessen érte maga is. - mondta dühösen.
  • Nem gondolok semmit, viszontlátásra. - mondtam, és visszaadtam a névjegyét, majd sürgősen otthagytam.

Kimentem, hogy elszámoljak 100-ig és egy kicsit lenyugodjak.

Mégis mit gondol magáról az ilyen??? Azt hiszem, hogy a tipikusan magyar "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállás újabb mélységével találkoztam. Széthúzás, kiszúrás, közöny, konkurenciaharc - lassan keleti szomszédaink is leköröznek, pedig csak az ilyen hozzáálláson kellene változtatni, és a tehetségünk máris az egekbe emelhetné az országot. De ezzel a hozzáállással mit sem ér a szorgalom és a tehetség.

Ő ingyen semmit nem ad, de valószínűleg mindent ingyen akar.

Néhány példa a hasonszőrűekre, akivel összehozott a sors:

  • Te tanácsadóként miért kérsz pénzt, ha elmondod nekem, amit tudsz, az attól még neked megmarad. (Nagyker cég vezetője, nem túl eredményesek az értékesítői.)
  • Most esik le, te ezt tanítod??? Én azt hittem, hogy minden ügyfelednek te csinálod az értékesítést. Ne haragudj, én biztos nem fogom megtanulni 2 diplomával, minek nézel te engem? Nem vagyok eladó! (Mérnök, közgazdász vállalkozó, egy IT cége van, de nincs elég ügyfele.)
  • Persze, hogyne, marketing? Honlap? Hagyjál már, eddig se volt, nem is lesz, nézd meg, hogy így is elértem egy egymilliárdos forgalmat. Olyan értékesítőt keresek, aki tud hideghívni, a többi csak bullshit! (Kereskedelmi cég, vezetője, bosszús, mert régóta nem talál értékesítőt.)
  • Nem azért van mobilom, hogy te elérjél, hanem hogy én bármikor elérjek bárkit. (Építőipari vállalkozó)

Azért most az "ingyen nem kattintok" erősen viszi a pálmát. Lehet, hogy megalapítom az Üzleti Gyökér díjat, az Arany Málna mintájára.

Azért, hogy pozitív legyen a befejezés: szerencsére tagja vagyok két networking szervezetnek is. Ott olyanokkal vagyok körülvéve, akik segítik egymást önzetlenül ajánlásokkal, tippekkel, tanácsokkal. Egy példa: a pandémia alatt a BNI csoportunkban volt egy olyan (természetesen online) program, mikor egy-egy pandémia miatt bajba került tagtársunknak próbáltunk mastermind jelleggel segíteni. Ez - akkor is, ha nem jutottunk megoldásra- olyan erőt adott a tagtársunknak, hogy sokszor emiatt a plusz energia miatt lábalt ki a bajból. De persze volt olyan is amikor konkrét mentőövet kapott a tagtársunk.

Te tartozol valamilyen üzleti közösségbe? Ha nem keress meg! Ha igen, írd meg a tapasztalataidat!

Olvasd el ezt a könyvet és még ezt is. Szerintem ezekből tudni fogod, hogy mire jó egy networking szervezet.

Apropó, digitális névjegyed van már? Nézd meg itt, hogy hogyan fejlesztheted vele az értékesítésedet.

Vittinger László
kapcsolatépítész, sales mentor