Nem vagy társasági ember? Jó kapcsolatépítő még lehetsz!

2022.11.26

Érdekes felvetés? Ellentmondásnak tűnik? Nem is ismersz ilyen embert? Akkor bemutatkozom: Vittinger László vagyok, és nem vagyok társasági ember..

Ha te is ilyennek tartod magad, és azért nem akarsz/tudsz vállalkozóként tudatosan kapcsolatot építeni, akkor talán a példám segíthet.

Akik ismernek ilyenkor először mosolyognak: "Laci, hiszen te kiállsz a színpadra, tagja vagy networking szervezeteknek, tréningeket tartasz, konferenciákra jársz... Ugyan már! Ne mondd, hogy nem vagy társasági ember!"

Igen. Kiállok a színpadra, ami a világ egyik legmagányosabb helye. Tagja vagyok networking szervezeteknek, ahol egy adott céllal találkozunk rendszeresen, és van egy forgatókönyve (menetrendje) a találkozóknak. Tréningeket tartok egyszerre 8-12 embernek, ahova azért jönnek, hogy értékesítési tudást adjak át nekik. Képes vagyok egy szakmai, kamarai vagy networking konferencián megismerkedni új emberekkel, hiszen adott a közös téma.

De abban ne bízz, hogy találkozol velem partin, gálán, estélyen (bármi olyan helyen, ahol pingvinnek öltöznek, azaz dress code van). Ha véletlenül mégis kialakul körülöttem egy ilyen rendezvény (ennek nagyobb az esélye, mint hogy elmenjek), akkor én leszek az aki egy vizet vagy üdítőt (nem alkoholt) kortyolgatva ül egy sarokban, beszélget valakivel, aztán az elsők között távozik. De véletlenül sem leszek a társaság közepe, sem a táncparkett ördöge, nem körülöttem fognak csoportosulni az emberek.

Ha már társasági esemény, akkor egy kötetlenül beszélgetős vacsora (belátható számú résztvevővel) inkább jól esik, mint a fenti rendezvények.

Szóval azon a bizonyos introvertált-extrovertált tengelyen valahol félúton helyezkedem el, talán az introvertáltból egy picit több van bennem. (Egyébként a tengely két végén szinte senki sincs.)

Az introvertált és extrovertált személyiségtípus között nem az a különbség, hogy az előbbi nem tud emberi kapcsolatokat kialakítani, hanem a mérték és a minőség. Egy introvertált személyiségű embernek is ugyanúgy szüksége van emberi kapcsolatokra - csak kevesebbre. Kerüli a felszínességet, a mélyebb megismerés felé törekszik.


Mégis mi a különbség egy 100 fős gála, és egy 100 fős networking konferencia között???

Szerintem a célok. Gálára, estélyre, partira bulizás, kikapcsolódás, tánc, féktelen berúgás, ne adj isten félrelépés (és még több általam nem ismert ok) miatt járnak emberek. Nekem pedig nem ezek jelentik a kikapcsolódást.

Egy networking konferenciára pedig tanulni, potenciális üzleti kapcsolatokat szerezni megyek olyan emberek közé, akik hasonló céllal vannak ott. Így ez nekem nem feszélyező, és nem sekélyes, főleg, ha egy-egy izgalmas előadást meg is lehet vitatni.

Jól érzem magam networking szervezeti tagként is. Több tagtársam szerint sikeres és eredményes vagyok benne. A létszám, a négyszemközti találkozók, a másik megismerése pedig nem megterhelő. Legalábbis nekem. És persze itt is megvan, hogy miért járunk rendszeresen találkozókra, és ez a cél vonzó számomra.

Kedves introvertált vállalkozó! Üzen valamit neked ez a blog? Mit viszel el belőle? Segít-e eldönteni, hogy foglalkozz-e TUDATOS kapcsolatépítéssel? Remélem, igen.

Kedves extrovertált vállalkozó! Ne ítéld el egyből azt, aki zárkózottabb, ha egyébként érdekes számodra. Keress vele négyszemközti kapcsolódási lehetőséget!

Egy érdekesség a végére: a sikeres networkerek és az extrovertált személyiségek halmaza csak részben esik egybe - a sikeres networkerek egy jókora része alapjában introvertált személyiség. A networkingben, mint minden másban a siker kulcsa a tanulás és a tudatos tevékenység.

Ha ezek után ki akarod olvasni a könyvem, nincs más dolgod, mint ide kattintani és megrendelni.

Ha a networkingről is olvasni akarsz, akkor rendeld meg a második könyvemet is.

Apropó, digitális névjegyed van már? Nézd meg itt, hogy hogyan fejlesztheted vele az értékesítésedet.

Vittinger László
kapcsolatépítész, sales mentor